L-am vizitat acum vreo 3 saptamani si am fost fascinata.
Ce e de vazut pe acolo:
Autoworld - pentru fascinatii de jucarii (vechi) pe 2 shi 4 rotzi. 6,50 Euro intrarea + 2 Euro passul pentru fotografiat. Shi credetzi-ma ai material de fotografiat berechet...
Atomium - O ciudatenie de cladire care are forma unui atom de Fe (fier) si care gazduieste tot felul de ezpozitii. Interesant de vazut shi pe dinafara shi pe dinauntru.
Muzeul benzilor desenate - Nu cred ca mai are nevoie de prea multe detalii. Comics-urile sunt cam la ele acasa in Belgia
Parc du Cinquantenaire - Construit la comemorarea a 50 de ani de la cashtigarea independentei Belgiei fata de nu mai shtiu cine... Olandezi parca...
Bruparck - Unul din multele parcuri ale Bruxelles-ului unde se afla printre altele Atomiumul, un parc de distractii si planetariumul.
Grand Place sau daca vretzi in neerlandeză (flamandã) Grote Markt - Un fel de Piata Sfatului bruxellesza, pavata cu piatra cubica (la fel ca aproape tot centrul), marginita de Hotel de ville (primaria) shi inca alte cladiri toate superbe dpdv arhitectonic.
Maneken Pis - Statuia unui baietel care face shushu. Legenda spune ca ãst ficior a trait candva prin secolul XVII si pe cand olandezii au vrut sa dea foc cetatii, au aprins fitilul de la vreun butoi de pulbere, iar pruncul in cauza a facut shushu pe fitil salvand astfel orasul de la dezastru. Statuia are vreo 60 de cm inaltime shi interesant e ca exista 2 oameni angajati de primarie care ii schimba omuletului de bronz tzinuta in fiecare zi.
Muzeul instrumentelor muzicale - Din pacate nu am avut timp sa il vizitez, dar am intzeles ca intrarea costa vreo 20 E... Cam mult... DAR la intrare primesti o pereche de cashti bluetooth si cand treci pe langa un instrument, il auzi cum suna in cashti... Muzeul este intins pe vreo 3 sau 4 etaje ale unei cladiri construite in stil art nouveau (ca de altfel jumatate din orash) care poarta pe fatada inscriptia "Old England". Cu proxima ocazie cand mai ajung pe acolo sper sa il pot vizita.
Pe langa locuri interesante de vazut, un lucru frapant in Bruxelles este "mozaicul" de natzii de care te loveshti acolo. Dai de negrii africani si europenizatzi, chinezi, indieni, arabi, turci, englezi, nemtzi, francezi, olandezi shi de catziva romani.
Se zice ca, daca ai trecut prin Belgia si nu ai mancat macar o data "fritten" (cartofi prajitzi), midii si n-ai baut macar dintr-unul din cele peste 500 de sortimente de bere belgiana, ai fost degeaba.
Nu cred ca mai are rost sa va explic cum sta treaba cu ciocolata... Cred ca toata lumea a auzit de pralinele belgiene... Sunt foarte bune dar scumpe rau... Cele mai scumpe pe care le-am vazut erau undeva la 1300 E/kg...
Anyways... Bruxelles-ul e un orash frumos, in care ai ce face/vedea cu conditia sa te tzina portofelul/contul din banca... Daca nu, mai bine stai acasa, pentru ca e scump...